Journalist ægteparret Anne Haubek og Thomas Ubbesen gav os en uforglemmelig højskoleaften torsdag d. 21 september i Aulum Fritidscenter, da de tog os med på en fantastisk rejse langs Ruslands nuværende grænse fra Kirkenes i nord til Odessa i syd ved Sortehavet.

De 2 journalister har stor erfaring fra utallige rejser i Øst-Europa og Rusland.

Målet med rejsen og bogen ” I skyggen af det nye Jerntæppe” de har skrevet er at få indblik i, hvordan almindelige mennesker langs det nye jerntæppe lever med truslen fra øst. Deres fortælling gav os et øjebliksbillede af, hvordan stormagtspolitik forpester hverdagen for de mange, og hvor dybt naboskabet til Rusland og russerne præger de menneskelige relationer i grænselandet. Fra 1991 og frem til Ruslands invasion af Krim var der samarbejde og fredelig eksistens hen over grænsen i det nordlige Norge, men det er nu lagt fuldstændig på “Is” efter Ruslands invasion af Ukraine. Meget tankevækkende står der fortsat udbrændte rustne russiske tanks, på skovveje inde i Finland, fra vinterkrigen 1939-40. Finnerne er nu med i Nato og kan mobilisere 300.000 soldater i løbet af få dage. De er klar til at modstå fjenden fra Øst!

I de baltiske lande bor der fortsat mange russere. Her er der delte meninger om Putin og krigen i Ukraine. Årtiers hjernevask af russerne er ikke sådan at udviske på få år.

Men de Baltiske lande sammen med Nato, er klar til at forsvare sig hvis russerne kommer.

Nede i Ukraine mødte de mennesker der har krigen på nærmeste hold. Eleonora født i Donetsk, har 2 gange måttet flygte fra russerne, først fra sin hjemby, Donetsk, som blev overtaget af bevæbnede mænd fra Rusland i 2014, og senest fra sulten og myrderierne under russernes erobring af byen Mariupol. Som hun siger “det de har gjort mod os og vort land… jeg hader dem for det. Nu venter jeg kun på vores sejr, og så vender jeg tilbage til Mariupol eller Donetsk.

Gribende beretninger suppleret med billeder fra turen, gav de 130 fremmødte en fantastisk oplevelse af hvor grusom en krig der er i gang, og hvor heroisk Ukrainerne kæmper for deres land.

 

Du bruger en gammel browser

Åh nej… Vi beklager, men du bruger en browser, der er for gammel til at vise alt det siden kan. Hvor ærgerligt.

Vi anbefaler, at du bruger en af nedenstående browsere i stedet.

Tak for din forståelse.

(Ikke anbefalet)