
Kontakt:
Henriette Larsen
Mobil: 6074 3634
Mail: henritte.larsen3634@gmail.com
Højskolemand og præst Morten Kvist, Herning
“Det hellige”
For ikke forfærdelig længe siden troede vi, at religionens tid var forbi.
Det viste sig at være forkert. Religion myldrer igen frem og i mange forskellige skikkelser. Ved at tage fænomenet “Det hel-lige” op igen, kan vi hjælpes til at forstå, hvad der foregår, og hvorfor det religiøse igen har fået en plads i kulturen.
“Det hellige” udtrykker, hvad der er fælles for alle religioner, men det forvaltes samtidig så forskelligt, at forskellene også tegner sig tydeligt. Det vil være aftenens udgangspunkt.
Aftenen er sammen med Aulum Y’s Men’s Club.

Kurt Kleon Jeppesen, Frivilligcenter Herning
”Du har værdi”
Kurt Kleon Jeppesen gør i dette foredrag op med beskedenhed og mindreværdskomplekser. Foredraget handler om, at vi har værdi. Om at det vigtigste, vi er, aldrig kan måles og vejes. Om at vi skal vove at være andet og mere end det, tiden forlanger af os. Vi skal bruge tiden på det vigtigste – så det er NU, vi skal beslutte os for, hvad det egentlig er.
Kurt Kleon Jeppesen er til daglig leder af Frivilligcenter Herning.
Derudover interesserer han sig for litteratur og kristendom og elsker at udtrykke sig digte, sange,malerier m.m.

Sognepræst Leo Toftgaard, Nørre Nissum
”Mit barn” har han mig synder kaldt!
Foredrag om K. L. Aastrup. Karl Laurids Aastrup (1899-1980) voksede op i Ulfborg og var præst i Husby, Sønder Nissum og Thorsminde og senere domprovst i Odense.
Aastrup var, fra han var midt i 30-erne og frem til sin død, en flittig salmedigter. 419 salmer blev det til, plus over 450 gendigtninger og oversættelser af svenske og norske salmer. Tyve af dem har fundet vej til vores salmebog. Salmerne er præget af den grundopfattelse, at det er Guds gerning overfor mennesket, det handler om, og ikke omvendt. Aastrup fortæller, hvordan han som ung hørte en præst igen og igen betone, hvor godt det er at tro på syndernes forladelse, men han sagde ikke til kirkegængerne: Dine synder er dig forladt! Aastrup siger selv om denne oplevelse: Jeg blev klar over, at en ret prædiken var at slå porten op på vid gab, at råbe ud for alle vinde: Dine synder er dig forladt.
Den erkendelse fulgte Aastrup som salmedigter, og som det vil blive belyst i foredraget, så gjorde han det også som prædikant og som sognepræst, når han ved et husbesøg forsøgte at bringe trøst til et anfægtet og bange menneske.

Herdis Hansen, leder af Anker Fjord Hospice
“Den nødvendige samtale”
Forlængelsen af forløbet forud for døden er på ingen måder uproblematisk. En vigtig problemstilling er, hvordan de behandlingstiltag, som muliggør livsforlængelse, påvirker patientens livskvalitet. Man kan diskutere, om det i nogle tilfælde er bedre for patienten ikke at blive behandlet og måske i stedet leve i kortere tid, eventuelt med forøget nærvær eller mindre ubehag. Generelt er der altid tale om at afveje og prioritere forskellige værdier og målsætninger i forhold til hinanden.
I vores individualistiske tidsalder er der givetvis stor enighed om, at disse prioriteringer et langt stykke af vejen bør være udtryk for patientens egne værdier, målsætninger og ønsker, dvs. for patientens egen opfattelse af, hvad der giver mening og indhold i den sidste tid inden livets afslutning.
Derfor skal vi følge Luthers opfordring om at “Døden skal man tale om, når den er langt væk. Når den er tæt på skal man have fokus på livet”.
Kan ”Den nødvendige samtale” hjælpe os med igen at turde tale om døden?
Hvordan forbereder vi os på døden, så det bliver egne ønsker og værdier der danner grundlag for beslutninger – og ikke de pårørendes eller de sundhedsprofessionelles.
